• yannis ploutarchos @ facebook
  • yannis ploutarchos @ youtube
  • yannis ploutarchos @ twitter

Ο Γ. Πλούταρχος,παραχώρησε συνέντευξη σε "μια μικρή δημοσιογράφο", μαθήτρια της Γ΄ γυμνασίου !

Ο Γιάννης Πλούταρχος,παραχώρησε συνέντευξη σε "μια μικρή δημοσιογράφο",μαθήτρια της Γ΄ γυμνασίου, με αφορμή σχολική εργασία.
 
1.  Είναι γνωστό ότι αγαπάς πολύ τη δουλειά σου. Αυτό ήθελες πάντα ;
 
 Ναι, αυτό ήθελα πάντα ! Είχα συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή ηλικία 7-8 χρονών, πόσο πολύ μπορούσα να εκφραστώ μέσα από το τραγούδι, να υποδηθώ οποιονδήποτε ήρωα του τραγουδιού. Άρα, μπορούσα μέσα από το τραγούδι να γίνω όποιος χαρακτήρας ήθελα, και αυτό με μάγευε. Ήταν πολύ σπουδαίο για μένα, γιατί ήμουν ένα ντροπαλό παιδί που δύσκολα εξωτερικευόταν.
 
2.  Πόσα χρόνια κάνεις αυτό το επάγγελμα ;
 
Συνολικά αυτή τη στιγμή, κλείνω τα 24 χρόνια στο χώρο και μπαίνω στα 25.
 
3. Οι γονείς σου στήριξαν αυτή την επιλογή σου ή είχαν αντιρρήσεις ;
 
Οι γονείς μου, ήταν πάντα μαζί μου όποια επιλογή και αν έκανα. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια πολύ καλή οικογένεια με υπέροχους γονείς και παρ΄ότι ήταν εκτός χώρου, υποστήριζαν κάθε επιλογή που έκανα.
 
4. Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά του συγκεκριμένου επαγγέλματος ;
 
Πρέπει να σου μιλάω μέρες για όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά πράγματα άσχημα και πολλά όμορφα. Αλλά ! όταν αγαπάς μια δουλειά, θέλεις να βλέπεις μόνο τα όμορφα και πίστεψε με, είναι από τα πιο όμορφα επαγγέλματα γιατί βρίσκεσαι μέσα στη χαρά του κόσμου. Τα άσχημα, σε κάνουν δυνατό χαρακτήρα, σε σφυρηλατούν και σε κάνουν να αντέχεις πράγματα στη ζωή σου.
 
5. Έχεις άγχος πριν από κάποιες εμφανίσεις ;
 
Έχεις πάντα άγχος και αυτό είναι το όμορφο. Ότι νιώθεις σα να είσαι πρωτοεμφανιζόμενος. Ειδικά στα πρώτα 2-3 τραγούδια και κυρίως στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σεζόν, έχεις μια τρομερή ανασφάλεια, αλλά αυτή η ανασφάλεια τελικά μετατρέπεται σε δημιουργία.
 
6. Πως το αντιμετωπίζεις ;
 
Μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση ! Πως αντιμετωπίζεται… Δεν έχεις τρόπους . Απλά, βγαίνεις και το κάνεις! Να σου πω την αλήθεια, κάθομαι λίγο, διαλογίζομαι, σκέφτομαι πόσο έχω αγωνιστεί για να κερδίσω αυτό που έχω κερδίσει και ξαφνικά αυτό με γεμίζει δύναμη. Βέβαια μετά, είναι το χειροκρότημα του κόσμου. Με τον πρώτο στίχο που θα πω, είναι τόσο μεγάλη η αποδοχή του κόσμου και αυτό πραγματικά με γεμίζει δύναμη.
 
 
7. Έχει ωράρια αυτή η δουλειά ;
 
Ναι  έχει, αλλά εγώ τουλάχιστον δε βασίζομαι σε ωράρια, λειτουργώ ως εξής: Γίνομαι ένα με τον κόσμο και αν περνάμε καλά, δεν έχω ωράριο. Αν δώ ότι τελειώνει όλη αυτή η μαγεία και γίνεται διεκπεραίωση, εκεί το σταματάω.
 
8. Έχουν συμβεί αλλαγές στη δουλειά σου εξ΄αιτίας των εξελίξεων της τεχνολογίας ;
 
 Πολύ ωραία ερώτηση. Βέβαια έχουν γίνει, άλλες για καλύτερα και άλλες για χειρότερα πχ.  Κάποτε, για να σβήσεις και να διορθώσεις μια μουσική φράση σε ένα studio ηχογράφησης, χρειαζόταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Λειτουργούσε με «ταινίες» όλο το σύστημα και έπρεπε να κλείσεις την «μπομπίνα». Τώρα με τους υπολογιστές, αν  ένας τραγουδιστής ή ένας μουσικός, έχει «φαλτσάρει» σε μια νότα, αυτό διορθώνεται ακόμη και μέσα από ένα μηχάνημα. Από την άλλη, η βαθύτητα, η ζεστασιά μιας φωνής, έχει χαθεί τώρα πια μέσα από τα digital. Γι΄αυτό και πολλές παραγωγές στο εξωτερικό, γράφουν με τον παλιό τρόπο και το περνάνε στον σύγχρονο μέσω υπολογιστών.
 
9. Ποιές προϋποθέσεις απαιτούνται για να ακολουθήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα ?
 
Καταρχήν, τρόπος σκέψης! Αυτό, το βάζω μπροστά από το ταλέντο, γιατί το ταλέντο μπορεί να χαθεί αν ο τρόπος σκέψης σου δεν είναι σωστός. Αν δεν είναι ώριμος ο τρόπος σκέψης σου. Αν ο τρόπος σκέψης σου είναι λανθασμένος και ακολουθείς μόνο τα πάθη σου, τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις σε αυτή τη δουλειά.
 
10. Πως επιλέγεις τα τραγούδια που μας χαρίζεις όλα αυτά τα χρόνια ;
 
Με ένα πολύ εύκολο τρόπο. Με το τι αρέσει σε μένα τον ίδιο. Νομίζω, όλοι οι καλλιτέχνες, αν πραγματικά ακολουθούσαν το ένστικτό τους, θα ήταν ακόμη καλύτερη η δισκογραφία μας. Οφείλω να πώ, πως πολλές φορές έχω κάνει το λάθος να προσπαθώ να ακολουθήσω την εποχή και τα ερεθίσματα της και τότε κάνω λάθος. Αν ακούσω όμως και αφουγκραστώ μόνο την καρδιά μου, τότε δεν κάνω λάθος.
 
11. Πως γεννιέται ένα τραγούδι ;
 
Ένα καλό τραγούδι που συνήθως γίνεται και επιτυχία και διατηρείται στο χρόνο, έχει κάποια χαρακτηριστικά : Καλό στίχο, καλή ερμηνεία, καλή μελωδία και καλή ενορχήστρωση. Αυτά τα 4 στοιχεία κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, είναι απαραίτητα για να πετύχει ένα τραγούδι.
 
12. Ποια είναι τα συναισθήματα σου , κάθε φορά που γράφεις μουσική;
 
Είναι η δεύτερη φύση μου. Είναι πάντα αυτή η μεγάλη αγάπη. Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορώ να εκφραστώ πλέον…
 
 
13. Τα τραγούδια με τα οποία πορεύεται ένας καλλιτέχνης στην πορεία του, σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του. Τι χαρακτήρα δείχνουν τα τραγούδια σου;
 
Nομίζω ότι δεν μπορώ να απαντήσω εγώ σ΄αυτό, θα περιοριστώ μόνο στο ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω μέσα από τα τραγούδια μου, είναι να σέβομαι τον κόσμο με τον δικό μου τρόπο, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.
 
14. Τι πιστεύεις πως καθορίζει την πορεία προς την επιτυχία;
 
Ο τρόπος σκέψης και ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπινου χαρακτήρα..η υπομονή.
 
15. Αν μπορούσες να αλλάξεις επάγγελμα, θα διάλεγες κάτι άλλο, και τι θα ήταν αυτό;
 
Θα μπορούσα να επιλέξω κάθε επάγγελμα και αν έβλεπα ότι μου πάει, θα το αγαπούσα κι όλας. Αν έβλεπα ότι ένα επάγγελμα μπορεί να το έκανα καλά αλλά δεν μου πάει, θα το άφηνα. Είμαι έτοιμος για κάθε πρόκληση. Πάντα ήμουν έτοιμος, από μικρό παιδάκι. Πχ . όταν ήμουν 12-13 χρονών, ήμουν αγρότης και έκανα αυτή τη δουλειά, πολύ καλύτερα από πολλούς μεγάλους. Ανταγωνιζόμουν ακόμη και την μητέρα μου που ήταν πάρα πολύ δυνατή στις αγροτικές δουλειές. Όταν αρχίζω μια δουλειά, θέλω να τελειώνει γρήγορα, είμαι πολύ εργατικός.
 
16.  Υπάρχουν άνθρωποι , που σε ακολουθούν χρόνια σε αυτή τη διαδρομή. Γιατί πιστεύεις ότι έρχονται να σε ακούσουν ξανά και ξανά ;
 
Mάλλον γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αλήθεια μου, απέναντι τους. Μάλλον ο κόσμος συνειδητοποιεί, ότι όλα αυτά τα χρόνια, αυτό προσπαθώ να τους πω, ότι δεν είμαι κάτι διαφορετικό, ότι είμαι ο ίδιος, αυτός που γνωρίσανε και αυτό αν θες είναι και ένα στοίχημα πρώτα με τον εαυτό μου, ότι τις αξίες που κουβαλάω μέσα μου, τις υποστηρίζω μέχρι τέλους! Εύχομαι να μου δώσει ο Θεός δύναμη να μην απογοητεύσω τον κόσμο και να τους δώσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Θεωρώ, πως ο κόσμος, πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από εμένα και εύχομαι να το δώσω.
 
17. Έχεις κάποιο όνειρο σε αυτή τη δουλειά που ακόμη δεν έχεις πραγματοποιήσει ;
 
Τα όνειρα σε αυτή τη δουλειά, γεννιούνται καθώς διανύεις τη διαδρομή..Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποια σχέδια στο μυαλό μου, αλλά πιο πολύ αφήνομαι στον καιρό..Αφήνομαι να με πάει ο καιρός.. Έχω εμπιστοσύνη στον καιρό, νομίζω ότι έχει να κάνει με το κάρμα, με την τύχη του κάθε ανθρώπου, με το τι είναι ταμένος  να κάνει και ποιος είναι ο προορισμός του.
 
18. Τι κρατάει ο Γιάννης Πλούταρχος από το χθες και τι από το σήμερα;
 
Το χθές, μας δίνει μια πολύτιμη πληροφορία. Ποιά; Να σκεφτούμε τα λάθη μας και το λάθος να μας δείξει τον δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρεις, καμμιά φορά το λάθος είναι κατευθυντικός προορισμός, δεν είναι λανθασμένος προορισμός.  Όταν  χτυπάμε κάπου και είναι λάθος, τι πρέπει να κάνουμε? Να διορθώσουμε για να πάμε στη σωστή κατεύθυνση. Άρα είναι κατευθυντικός προορισμός το λάθος και όχι λανθασμένος προορισμός.
 
19. Aν η μουσική ήταν ζωγραφιά, τι θα ήταν ;
 
Όλα τα χρώματα του κόσμου, όλα τα χρώματα της Ίριδος. Θα ήταν σαν να είχε ζωγραφίσει ένα μικρό παιδί, το πιο όμορφο τοπίο.
 
20.  Αν με ένα μαγικό τρόπο ξαναβρισκόσουν στα θρανία, τι θα έκανες διαφορετικό;
 
Θα προσπαθούσα να μορφωθώ περισσότερο, να μάθω καλύτερα τη γλώσσα μας για να μπορώ να δώσω στον εαυτό μου περισσότερες ευκαιρίες. Θεωρώ, ότι η μόρφωση είναι βασικός παράγοντας στον άνθρωπο. Θα ήθελα να μάθω ξένες γλώσσες, να  εμπλουτίσω  περισσότερο τον εσωτερικό μου κόσμο. Είναι τρομερά σημαντικό αυτό που σου λέω, δεν το καταλαβαίνουμε δυστυχώς όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία και μας φαίνονται όλα βουνό. Μακάρι να γνώριζε ο άνθρωπος πόσο σημαντική είναι η γνώση για την εξέλιξη μας. Μακάρι να μπορούσε να το καταλάβει ένα παιδί, μακάρι.
 
-Γιάννη σ΄ευχαριστώ πολύ γι΄αυτή την ευκαιρία, σου εύχομαι πάντα επιτυχίες.
- Κι εγώ σ΄ευχαριστώ, να είσαι καλά.